Wsparcie dla rolników na rozwój gospodarstwa w ramach projektu "Demokratyzacja Bio"

Projekt jest skierowany do rolników, którzy posiadają certyfikowane gospodarstwa ekologiczne specjalizujące się w uprawie warzyw.

                                                                                 

JESTEŚ ROLNIKIEM EKOLOGICZNYM? ZGŁOŚ SIĘ DO UDZIAŁU W PROJEKCIE

„DEMOKRATYZACJA BIO” I OTRZYMAJ WSPARCIE NA ROZWÓJ GOSPODARSTWA

Projekt „Demokratyzacja BIO”  jest realizowany przez Fundację AgriNatura, a jego finansowanie zapewnia grant Fundacji Carrefour. Głównym celem jest pomoc rolnikom ekologicznym w rozwoju towarowej produkcji warzyw pod względem zwiększenia wydajności, poszerzenia asortymentu  i poprawy jakości. Dzięki temu powinna zwiększyć się oferta handlowa warzyw ekologicznych dla konsumentów. Kolejnym celem projektu jest wypromowanie dobrych przykładów mogących stanowić wzór  i inspirację dla innych rolników planujących towarową produkcję warzyw ekologicznych.

Kiedy będzie realizowany projekt?

Od września 2018 r. do grudnia 2019 r.

Do kogo jest skierowany projekt?

Projekt jest skierowany do rolników, którzy posiadają certyfikowane gospodarstwa ekologiczne specjalizujące się w uprawie warzyw. Preferujemy gospodarstwa rodzinne, chcące rozwijać produkcję warzywniczą. W projekcie chcemy wesprzeć 20 gospodarstw z różnych regionów Polski.

Na czy polega projekt?

W projekcie beneficjenci otrzymają wsparcie finansowe i merytoryczne w celu rozwoju ekologicznej produkcji warzyw. Wsparcie obejmuje:

Doradztwo eksperta rolnictwa ekologicznego oraz przygotowanie planu inwestycyjnego, który pozwoli na rozwój produkcji warzywniczej w gospodarstwie.

 Dofinansowaniu inwestycji w produkcję warzyw do kwoty 3750 euro.

Udział w serii czterech dwudniowych szkoleń w terminie od listopada 2018 r. do marca 2019 r., prowadzonych przez ekspertów rolnictwa ekologicznego i dopasowanych do

indywidualnych potrzeb uczestników. Tematyka zajęć będzie obejmować takie zagadnienia jak: wymagania klimatyczne i glebowe różnych gatunków 

i odmian warzyw, agrotechnika, nawożenie i ochrona roślin, dobór odmian, zbiór, przechowywanie oraz przygotowanie do sprzedaży oraz inne tematy zgłoszone przez uczestników projektu. W szkoleniach może brać udział właściciel gospodarstwa lub inna osoba pracująca w gospodarstwie.

Indywidualne doradztwo ekspertów rolnictwa ekologicznego w razie potrzeby  (w ciągu sezonu wegetacyjnego) .

Wymianę doświadczeń i wzajemne wsparcie w grupie 20 rolników ekologicznych z całej Polski.

 

 Popularyzacja gospodarstw uczestniczących w projekcie i ich produktów poprzez działania promocyjne- konferencje prasowe, filmiki promocyjne i inne działania.

Jakiego typu inwestycje można sfinansować ze środków projektu?

Projekt ma na celu wsparcie produkcji warzyw ekologicznych. Inwestycje muszą mieć związek  z uprawą lub przetwórstwem warzyw. Preferowane będą inwestycje długoterminowe mające wymierny wpływ na rozwój ekologicznej produkcji warzywniczej. Dofinansowanie może obejmować między innymi: 

zakup maszyn i urządzeń rolniczych lub maszyn do przetwórstwa warzyw;

budowę obiektów i instalacji związanych z uprawą, nawadnianiem, przechowywaniem lub przetwórstwem (tunele foliowe, instalacje nawadniające, przechowalnie, suszarnie, chłodnie itp.); 

zakup materiałów i środków produkcji do uprawy warzyw;

podwykonawstwo niezbędne do budowy wyżej wymienionych obiektów lub instalacji;

Dofinansowanie inwestycji w ramach projektu wynosi 3750 euro, natomiast wkład własny beneficjenta (finansowy lub rzeczowy) musi wynosić przynajmniej 1000 euro. Wkład w formie rzeczowej może obejmować np. koszt materiałów budowlanych, koszty transportu maszyn, urządzeń, materiałów i środków produkcji i koszty pracy niezbędnej do realizacji inwestycji. Oznacza to, że koszt całościowy planowanej inwestycji musi wynosić co najmniej 4750 euro. 

 

Do czego zobowiązuje się uczestnik projektu?

Beneficjenci projektu zobowiązują się do: 

Wniesienia wkładu własnego do planowanej inwestycji w kwocie 1000 euro  (finansowego lub rzeczowego).

Udziału w szkoleniach i wydarzeniach zaplanowanych w projekcie 

(konferencja inauguracyjna, seria 3 szkoleń oraz konferencja końcowa).

Zaangażowania w realizację celów produkcyjnych i celów projektu.

 Wymiany doświadczeń z innymi rolnikami i komunikacji z pozostałymi uczestnikami projektu.

Udostępniania określonych informacji dotyczących gospodarstwa i produkcji ekologicznej warzyw (np. zdjęć z realizacji inwestycji ) w celu upowszechniania wyników projektu i promocji jego rezultatów oraz dalszego wspierania rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce. 

 

 Udzielania krótkich wywiadów do filmów promocyjnych realizowanych w ramach projektu i udziału w niektórych działaniach związanych z promocją przedsięwzięcia . 

Jak zgłosić się do projektu? Do kiedy można się zgłaszać?

Przesyłając jak najszybciej wypełniony formularz zgłoszeniowy na adres: biuro@agrinatura.pl

Zgłoszenia można przesyłać najpóźniej do 20 września 2018 rUwaga, prosimy przesyłać formularze tylko i wyłącznie e formie elektronicznej e-mailem (formularze papierowe nie będą rozpatrywane). Po przesłaniu formularza otrzymają państwo potwierdzenie odbioru.

Harmonogram naboru uczestników projektu

  • Analiza formularzy zgłoszeniowych: do 30.09.2018 r.
  • Rozmowy telefoniczne i wizyty w gospodarstwach: październik 2018.

Ostateczna kwalifikacja i podpisanie umów z beneficjentami: do 30.10.2018 r. 

Organizatorzy zastrzegają sobie prawo do przedłużenia naboru o maksymalnie 3 tyg., jeżeli nie znajdą wystarczającej liczby odpowiednich uczestników projektu.

Na jakiej podstawie zostaną wybrani beneficjenci projektu?

W pierwszym etapie wytypujemy gospodarstwa o profilu najbardziej zgodnym z tematem projektu,  na podstawie wypełnionych formularzy zgłoszeniowych, zgodnie z kryteriami oceny (tabela poniżej). Następnie Komisja Rekrutacyjna dokona wyboru kandydatów z którymi odbędziemy rozmowy telefoniczne i odwiedzimy ich gospodarstwa. Po finalnej konsultacji Komisji z ekspertami rolnictwa ekologicznego wybierzemy uczestników z którymi podpiszemy umowy udziału w projekcie.

Kryteria oceny zgłoszeń przez Komisję Rekrutacyjną (na podstawie ankiet wypełnionych przez osoby zgłaszające chęć udziału) – metoda punków ważonych

Kandydat (przykładowo)

 

Kryterium

 

Ocena w skali 1 do 10

Warunki  do rozwoju produkcji warzywniczej

(10 pkt)

Potrzeby  zaspokojone dzięki

dofinansowaniu

(10 pkt)

Motywacja  do udziału  w projekcie

(10 pkt)

Potencjał bycia przykładem  dla innych rolników

(10 pkt)

 

Waga

 

0,3

0,2

0,3

0,2

1

9

4

5

3

5,6

2

6

8

8

8

7,4

3

5

3

7

5

5,2

 

Uwaga: Oceny za spełnienie danego kryterium w skali od 0 do 10.      Suma wag ocen powinna wynosić 1,0 (kryteria ważniejsze np. 0,4, mniej ważne np. 0,2)

               Sposób liczenia: Kandydat 1 - 0,3x9 + 0,2x4 + 0,3x5 + 0,2x3 = 2,7 + 0,8 + 1,5 + 0,6 = 5,6 itd.

Kto może się zgłaszać?

Podstawowym warunkiem udziału jest:

 posiadanie gospodarstwa ekologicznego (lub uzyskanie certyfikatu do końca 2018 roku), – preferowane będą gospodarstwa już posiadające certyfikat);

 produkcja warzyw na rynek (lub rozpoczęcie w 2019) – preferowane będą gospodarstwa z doświadczeniem w tym zakresie.

Ponadto weźmiemy pod uwagę:

plany rozwoju produkcji warzywniczej z uwzględnieniem jej masy towarowej, jakości i asortymentu przeznaczonej na rynek krajowy,

realność planowanych przedsięwzięć inwestycyjnych, 

brak możliwości uzyskania wsparcia finansowego z innych źródeł,

motywację do udziału w projekcie,

potencjał bycia przykładem dla innych rolników.

Do udziału w projekcie zostaną wybrane gospodarstwa, które będą miały największą szansę na efektywne wykorzystanie oferowanego wsparcia finansowego i merytorycznego  w celu rozwoju produkcji ekologicznych  warzyw skierowanej głównie na rynek krajowy. 

Ostateczną decyzję dotyczącą wyboru uczestników projektu podejmuje Komisja Rekrutacyjna biorąc pod uwagę wyżej wymienione kryteria.

Wszelkie pytania dotyczące projektu prosimy przesyłać na adres biuro@agrinatura.pl

 

                       

Patronat medialny: